Helpot energiansäästövinkit säästävät jopa satoja euroja vuodessa

Talven pakkaskeleillä on hyvä hetki pohtia omaa energiankulutustaan. Etenkin lämmitys ja lämpimän veden käyttö kuluttavat paljon energiaa, mutta jo pienillä teoilla voi saada aikaan isoja säästöjä. 

Yksinkertaiset energiansäästövinkit auttavat vähentämään energiankulutusta ilman, että asumismukavuudesta täytyy tinkiä. Kun pienet muutokset otetaan vähitellen osaksi arkea, muuttuvat ne ennen pitkää itsestään selviksi rutiineiksi. 

Kodin energiankulutukseen vaikuttavat monet eri seikat, kuten asunnon koko, ikä ja kunto, asukkaiden lukumäärä sekä sähkölaitteiden ikä ja kunto. Myös sähkölaitteiden määrä ja niiden käyttötottumukset ovat oleellisia energian säästämisen kannalta. 

Kotitalouksien kaksi merkittävintä energiankulutuskohdetta ovat lämmitys ja lämpimän veden käyttö, joihin kuluu jopa kaksi kolmasosaa kodin energiankäytöstä.  

Energian säästäminen lähtee toimivista laitteista 

Parhaatkaan energiansäästövinkit eivät toimi, mikäli lämmitysverkko ei ole kunnossa. Epätasapainoinen lämmitysverkko aiheuttaa huonelämpötilojen vaihteluita, mikä taas tuhlaa energiaa turhaan. 

Lämmönsiirtimien ja muiden lämmönjakolaitteiden säännöllinen huolto onkin ensisijaisen tärkeää, jotta laitteiden energiatehokkuus säilyy parhaana mahdollisena. Vaivattomin tapa huolehtia laitteiden kunnosta on hyödyntää Kurikan Energian Astetta Parempi -palvelua, johon sisältyvät lämmönjakohuoneen laitteiden toiminnan jatkuva seuranta, huollot ja korjaukset sekä tarvittaessa laitteiston uusiminen. Palvelu toimii kuukausimaksulla ja se sisältää myös vuosittaisen tarkastuksen paikan päällä. 

Arjen helpot energiansäästövinkit 

Energian ja veden kulutusta kannattaa tarkkailla silloin tällöin kulutusmittarilla, jonka pystyy lainaamaan Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueen energianeuvojana toimivalta Thermopolis Oy:lta. Energiaviraston rahoittama energianeuvonta on tarkoitettu niin pk-yrityksille, kuluttajille kuin kunnillekin, ja sitä kautta on mahdollista saada tietoa myös mm. energiatehokkuuden parantamisesta ja kuluttajien energian käytöstä. 

Energian säästäminen onnistuu kotitalouksissa monin eri keinoin: 

Energiansäästövinkit on helppo ujuttaa mukaan arkeen, olipa asumismuotona mikä tahansa. Kaikkea ei tarvitse tehdä kerralla: lähde liikkeelle pienistä muutoksista ja lisää säästötoimenpiteitä vähitellen. Lopulta huomaat, että energian säästäminen tulee kuin itsestään ja säästät tuntuvia summia vuodessa.  

Lisää artikkeleita